stoppenkast

Mooi oud huis gekocht met één probleem: de stoppenkast 

author
2 minuuts, 10 tweedes Lees

Ik kan het mij nog als de spreekwoordelijke dag van gisteren herinneren. Mijn broer had zijn oog laten vallen op een mooi oud huis in de Jordaan, in het oude centrum van Amsterdam. Helemaal gelukkig toen het bod was geaccepteerd. Toen we er juist voor de verhuizing gingen kijken, viel mijn oog op de stoppenkast. Zo’n oud barrel met van die ronde witte stoppen. Duidelijk niet meer van deze tijd. Met alle plannen waarover m’n broer had verteld – nieuwe keuken, veel thuiswerken – was het direct duidelijk. Die oude stoppenkast moest worden vervangen.

Zelf vervangen? Of toch maar deskundige hulp 

Handig zijn met elektra is natuurlijk goed, maar toch is het geen goed idee om deze ingrijpende klussen zelf aan te pakken. Daarom zou ik er altijd een expert bij halen. Gaat er namelijk onverhoopt iets mis en er ontstaat brand, dan zal de verzekering niets vergoeden als blijkt dat je er zelf mee bezig bent geweest.

Wat komt er allemaal kijken bij vervanging?

Zeker als je plannen hebt om een nieuwe keuken in je huis te plaatsen en eventueel ook andere elektrische apparatuur, is het verstandig om samen met een specialist de exacte stroombehoefte in kaart te brengen.

Je weet dan bijvoorbeeld ook direct hoeveel groepen er in de nieuwe groepenkast moeten komen.  De oude stoppenkast vervangen gaat dan in één keer goed.

Het afsluiten van de oude stoppenkast en het aansluiten van de nieuwe groepenkast mag overigens alleen maar door een erkend installateur worden gedaan. Zij beschikken als enige over de zogenoemde ‘zegelbevoegdheid’.  Een officiële controlefunctie om vast te stelen of alle installatiewerkzaamheden goed zijn uitgevoerd. Is alles goed geïnstalleerd, dan kan het geheel onder spanning worden gezet en staat niets correct functioneren meer in de weg.

Wat kost het vervangen van zo’n oude stoppenkast?

Vooraf is dat niet precies aan te geven. Op het moment dat je – samen met een expert – aan de klus begint, moeten er eerst een aantal zaken concreet worden gemaakt.

  • Hoeveel groepen heb je nodig om alles in huis goed te laten functioneren?
  • Moet er nieuw materiaal – zoals aardlekschakelaars en een nieuwe hoofdschakelaar – worden geleverd?
  • Welk merk groepenkast moet er worden geplaatst?
  • Moet er een trafo voor de voordeurbel op worden aangesloten?
  • Moet er een energiemeter op worden aangesloten?
  • Hoeveel uur is de expert bezig en wat is zijn tarief?

Je krijgt een plan van aanpak en een scherpe prijs.

Ben je misschien een grootgebruiker?

Heb je veel grote apparaten in huis, kijk dan goed hoeveel vermogen je precies per kamer nodig hebt. Misschien moet dan het aantal groepen in je groepenkast wel worden uitgebreid.

 

Vergelijkbare berichten